#kijkinuwkot

“Er was eens een koningin in China, die had zich verstopt op een schip, ze zat lekker tussen een lading aardewerk en kwam aan land in Frankrijk, namelijk Bordeaux…” dit is helemaal geen mooi verhaal want het gaat over een bevruchte koningin van de Aziatische hoornaars die zich sinds 2004 massaal verder verspreidden naar andere landen… Een gebeurtenis die grote gevolgen heeft gehad, want waar er in 2022 een honderdtal nesten van de Aziatische Hoornaars waren, hebben we er 2023 in Vlaanderen duizenden geteld, en uit prognoses en onderzoek blijkt dat dit de komende jaren waarschijnlijk nog exponentieel zal toenemen. Dit heeft een hele grote invloed, niet enkel op de honingbijen, maar ook op de biodiversiteit in het algemeen want één nest van hoornaars kan tot 100.000 insecten verorberen, zowel vlinders, hommeltjes als libellen(vooral inheemse bestuivers), en brengt het jaar nadien wel 500 nieuwe koninginnen voort.
Waar we vorig jaar vooral met imkers aan de slag gingen om deze Aziatische Hoornaars te bestrijden willen we nu vooral nog meer beroep doen op de bevolking, hoe meer ogen hoe beter. Daarom lanceren we ook dit jaar opnieuw de actie #kijkinuwkot.
Wij rekenen écht op u, op de hele bevolking want deze explosie kunnen we niet meer alleen aan. Wanneer de temperaturen enkele dagen na elkaar 13 graden bereiken, komen de koninginnen uit hun winterslaap. Ze gaan onmiddellijk op zoek naar voedsel om aan te sterken, maar vooral naar een goede plaats om een nest te stichten. Dit nest maken ze op een beschutte plaats, en in 70% van de gevallen is dit in door mensen gemaakte constructies. Denk daarbij aan carports, tuinhuizen, dakranden of dakpannen, spouwmuren, zelfs in brievenbussen of in kinderspeelhuisjes in de tuin. Maar aangezien Vlaanderen ook volgebouwd is met koterijen allerhande, kiezen we voor #kijkinuwkot. Nesten kunnen evenwel ook voorkomen in hagen of struiken of tussen klimop. Dit eerste nest zal in het begin niet groter zijn dan een pingpongbal en bevat enkel de koningin. Na een goede 6-tal weken zullen de eerste werksters geboren worden, en zal het nest in grootte toenemen tot de grootte van een volleybal. Daarom is onze vraag:
Doe je mee aan #kijkinuwkot?
Heb je een nest van een Aziatische hoornaar gezien? Neem er een foto van en meld het nest bij onderstaande verantwoordelijke in uw regio, die kunnen dan verdere stappen ondernemen.
 
Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

AH

© Dominique Soete Vespawatchers

ah lokpot

© Foto Greet Schoofs Vespawatchers

De Aziatische hoornaar is tussen de 3 en 3,5 cm groot. Ze is overwegend zwart, met op het achterlijf een oranje band. De kop heeft een oranje gezicht. De poten zijn half zwart-half geel.
Hoe herken je een nest?
De eerste embryonestjes zijn lichtbruin van kleur en in het begin ongeveer een pingpongbal groot. Ze zijn meestal niet hoger gelegen dan 3 meter.
Ze kunnen in of aan je tuinhuis hangen, in je brievenbus zitten, onder een kroonlijst, of aan je garagepoort. In een kinderspeelhuisje of in je houtvoorraad, aan een vensterrand of aan je pergola, …
Afbeelding3
© 3 foto’s Foto Dominique Soete – Vespawatchers
 
Elk nestje dat we nu kunnen vernietigen voorkomt een reuzegroot nest (secundair nest *) in de zomer.
Na enkele weken verhuist de koningin van dit embryonestje met haar zelf opgekweekte werksters meestal naar een struik of haag, tegen een muur in de klimop of in een braamstruik (het primaire nest*).. dat is een gevaarlijke periode omdat er op dat moment in het voorjaar ook massaal gesnoeid wordt en je zonder te weten hun nest nadert.
 
 nest1
 nest2
 © Foto's Greet Schoofs - Vespawatchers
 
Nesten zijn soms moeilijk te vinden, kijk maar ;-). 
Merk je een Aziatische hoornaar op, dan mag je er zeker van zijn dat er een nest in de buurt is, ook dan weer kan je beroep doen op onderstaande verantwoordelijke van je regio. Zij/Hij gaat dan aan de slag met het zoeken naar het nest(met behulp van lokpotten).
Voor deze activiteit zoeken we in onze eigen regio een hoop vrijwilligers, wie in zijn/haar tuin een val wil plaatsen, of via lokpotten mee de richting naar een primair of secundair nest wil bepalen, die kan hier ook weer contact opnemen met onderstaande verantwoordelijk van je regio, als je af en toe een beetje tijd over hebt en een hart voor onze natuur dan leggen we graag uit op welke manier je ons echt heel hard kan helpen. Op dit moment is het vooral #kijkinuwkot, vallen zetten en de individuen opmerken, in een volgend gemeenteblad geven we meer uitleg over de primaire en secundaire nesten opsporen… hoe beter we nu uitkijken naar embryonestjes hoe minder grotere nesten we zullen vinden.
Om verdere negatieve impact op inheemse insectenpopulaties te vermijden is het belangrijk dat we selectief en specifiek op de soort te werk gaan.
Boechout Dominic Van Bauwel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0477 72 28 77
Edegem Dave Schols  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0468 33 12 37
Hove Henri Hendrickx

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

0475 26 85 84
Kontich Dirk Van Wuytswinckel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0478 57 16 04
Kontich-Kazerne Greet Schoofs

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

0486 11 31 61
Lint Toby Vanhoeck Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0470 12 54 72
Mortsel Johan Boeykens Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0475 69 71 63

Agenda

sept
10

10.09.2024 - 19:30 - 22:00

sept
16

16.09.2024 - 19:45 - 22:00

okt
19

19.10.2024 - 9:00 - 12:00

okt
21

21.10.2024 - 19:45 - 22:00

nov
12

12.11.2024 - 19:30 - 22:00

Nieuws

 

Wil je meer weten over de bijen of de imker kom dan gerust langs

 Heb je een bijenzwerm in je tuin of in de buurt? Check dan eerst even dit...


Lid worden - inschrijving 2024
(https://form.jotformeu.com/82686890147369)

Telling aantal bijenvolken in België
(https://form.jotformeu.com/72606141440345)

Vergaderzaal

De Brug

Waesdonckstraat 1

2640 Mortsel

Leslokaal en bijenpark

Fort V-straat 
2650 Edegem

Voorzitter

Johan Boeykens
Van Dijckstraat 23
2640 Mortsel

Kaart

Ga naar boven