“Wil je weten wat je drinkt, maak het dan zelf”.

Dit moet waarschijnlijk één van de leuzen geweest zijn die Hélène Ruisch er jaren geleden toe aanzette om zelf wijn beginnen te maken.

Op 18 januari kwam zij haar passie, over het wijn maken, delen met onze imkers.
Haar uiteenzetting was doorspekt met spreuken en gezegden die aantonen hoe gepassioneerd zij bezig is met wijn maken.

Allereerst werd de vraag gesteld, wat is wijn nu eigenlijk?
De naam wijn mag in principe enkel gebruikt worden voor een alcoholische drank die het resultaat is van vergist druivensap, ook wel vinificatie genoemd.
Daarnaast zijn nog vele andere “wijnen”. Die dragen dan wel allemaal een andere naam. Denk maar aan Fruitwijn, natuurwijn (gemaakt van kruiden, bloemen, …), cider (gemaakt van appelsap),  hydromel (gemaakt van fruitsap),  eau de vie (destilaat van een vruchtenwijn) en natuurlijk mede (gamaakt van honing).

Voor het ontdekken van alle geheimen van wijn is het leven te kort !


Tijdens het historisch overzicht dat startte vanaf 7000 jaar voor christus tussen de Tigris en de Eufraat, dat verder ging bij de Egyptenaren en Romeinen tot de 21e eeuw, kwamen vele weetjes aan bod :
In de 9e eeuw was water niet veilig omwille van besmettingsgevaar, daardoor werd indien mogelijk bier en wijn gedronken.
In de 17e eeuw was er de kleine ijstijd. Daardoor was men genoodzaakt om wijn te bewaren in glazen flessen met kurk.
Het warmere klimaat in de 18e eeuw zorgde voor een periode van grote wijnbouw.
In 1876 zorgde Louis Pasteur grote veranderingen in het productieproces van wijn. Dankzij zijn ontdekkingen bij het gistingsproces werd pasteurisatie toegepast die ten goede kwam aan de houdbaarheid van de wijnen.

Si tu bois, … tu mourras

Si tu ne bois pas, … tu mourras

Alors, bois !

Fruitwijn maken hoeft geen dure hobby te zijn, je kan het maken van allerlei fruitoverschotten.
Je kan steeds nieuwe soorten maken door het oneindig combineren van smaken, maar hoe begin je er aan ?

Sap kan op verschillende manieren worden gewonnen.
Je kan vruchten persen (vb. 100 kg druiven geven 65 l sap. 100 kg appelen geven 52 l sap).
Ook het invriezen van vruchten kan ervoor zorgen dat er makkelijk sap uit kan gewonnen worden. Dit wordt heel regelmatig gedaan met rabarber.

Alvorens te beginnen, een gouden tip : hygiëne !

Als je niet hygienisch kan werken, riskeer je allerlei wilde gistingen te krijgen die nefast zijn voor een goede smaak van de wijn. Ook is het opletten voor de azijnvlieg.

Alles begint met een giststarter.
Deze giststarter is nodig om de juiste gisten aan te maken die de suikers op een correcte manier omzetten naar alcohol.
Deze starter is ongeveer 2 à 5 % van het totale wijnvolume dat men wil bekomen.

Nadien volgt het gistingsproces in 3 stappen.
Een korte aanloopfase, een felle gisting die ongeveer 2 weken duurt en ten slotte een rustige gisting op stop.

Hélène heeft met veel kennis van zaken uitgelegd hoe je wijn maakt.

Hoeveel tanines, voedingszouten, enzymen, sulfiet, water, … moet worden toegevoegd; afhankelijk van percentages suiker, water, …; rekening houdend met de gewenste graden alcohol, de gewenste zoetigheid; en dit na exacte meting van densiteiten, het pectinegehalte, …

Enfin, de les die ik eruit heb onthouden: Mede maken kan je doen zoals de oude belgen, maar misschien is het toch beter om één en ander op te zoeken, en u te informeren om meer kans op slagen te hebben als je er aan begint.

Agenda

sept
3

03.09.2019 - 20:00 - 22:00

sept
16

16.09.2019 - 19:45 - 22:00

okt
19

19.10.2019 - 9:00 - 15:00

okt
21

21.10.2019 - 19:45 - 22:00

nov
7

07.11.2019 - 20:00 - 22:00

Nieuws

 Wil je gebruik maken van ons slingerlokaal, dat kan, maar hou dan even rekening met de huisregels...


 Wil je een ibijenkast op Ritmica Mortsel plaatsen? (Steenakker). Er is een groot veld waar de bijenkasten zouden kunnen staan...


"Federaal Bijenplan" (2017-2019)

 Dit document, en vele anderen vind je in de rubriek "documenten".


Een mooi filmpje van Vladimir Loginov (met dank aan Hugo)

Vladimir is een canadees 3D-arties. Dankzij hem kunnen we dit korte animatiefilmpje zien.


Inschrijving imkercursus 2019
(https://form.jotformeu.com/82686782547373)

 

Lid worden - inschrijving 2019

(https://form.jotformeu.com/82686890147369)

Vergaderzaal

FDe Brug

Waesdonckstraat 1

2640 Mortsel

Leslokaal en bijenpark

Fort V-straat 
2650 Edegem

Voorzitter

Johan Boeykens
Van Dijckstraat 23
2640 Mortsel

Kaart

Ga naar boven