Bigger than big, larger than life (Koen Monté)

Kasten tot twee meter hoog opgestapeld. 120 tot 150 kg honingopbrengst per volk per jaar. 60 ramen slingeren met één druk op de knop. 1000 verschillende volkjes verspreid over 28 standen. Aan de andere kant van de oceaan in Canada is alles bigger than big en larger than life, zelfs het imkeren.

Op de maandvergadering op 16 november, heeft Maarten Pluym met veel enthousiasme zijn imkeravontuur in Canada voorgesteld. Alles begint in 2008 (??), wanneer Maarten op een imkerforum in contact komt met de Nederlandse familie Van den Berg die de beefarm Van den Berg Apiaries Ltd. uitbaat in de Peace River Valley in de Canadese provincie Alberta.

De kinderen van de familie Van den Berg zijn na hun studies uitgezwermd over Canada en wonen te ver om tijdens de zomermaanden met de honingoogst te helpen. Maarten is wel nieuwsgierig naar de beefarm, trekt zijn stoute schoenen aan en vertrekt naar Canada voor een werkvakantie.

De Peace River ontspringt in de Rocky Mountains en stroomt naar de Slave River, zijrivier van de Mackenzie River in noordoost Canada. De Peace River vallei zelf is één langgerekt natuurgebied dat heel wat wildlife herbergt en zich door een landbouwgebied in de provincie Alberta slingert. De beefarm ligt aan de rand van de vallei waar deze overgaat in het landbouwgebied met overwegend veeteelt, waardoor er meteen genoeg dracht verzekerd is (paardenbloem, luzerne, rode klaver, distels,…). In de zomer loopt de temperatuur op tot 35 à 40°C, in de winter vriest het er tot -30°C en ligt er tot anderhalve meter sneeuw. Extreme weersomstandigheden in vergelijking met de zachte Belgische winters en zomers die soms wel inwisselbaar lijken.

IMG 1084

De familie Van den Berg is de enige imker in een gebied van 40 km vergelijkbaar met de provincie Antwerpen, waar ze ongeveer 1000 volken beheert verspreid over 28 verschillende bijenstanden. Elke bijenstand krijgt in de zomer minstens een keer per week bezoek van een imker.

De familie Van den Berg werkt met het ras Carnica en vervangt jaarlijks het merendeel van de koninginnen door exemplaren uit Hawaï. Het honingseizoen zelf loopt van juni tot eind augustus, met drie oogsten van 50 à 100 kg per volk. Het spreekt voor zich dat een volk voor zo’n opbrengst meer ruimte nodig heeft dan de drie à 4 hoogsels in het Belgische drachtseizoen: de bijenkasten worden tot 8 hoog gestapeld zonder koninginnerooster. Zwermen gebeurt bijna niet gezien de grote beschikbare dracht en voor het honingoogsten zorgt een potje boterzuur ervoor dat de bijen zich naar de broedkast terugtrekken. Zoals we allemaal hebben kunnen vaststellen, zou je van minder vluchten – Maarten had een potje boterzuur als “smaakmaker” mee…

Met een dergelijk groot aantal volken, staat alles in het teken van een grote efficiëntie en doorgedreven standaardisatie.

Geen houten ramen, alleen plastic. Veel steviger en vervormt zich niet, wat goed uitkomt voor de ontzegelmachine (manueel ontzegelen, da’s voor hobbyimkers…). Daarna gaan de ramen in een grote centrifuge, die in 6 minuten tot 60 ramen tegelijkertijd slingert! De honing wordt in grote vaten verzameld en gaat op de vrachtwagen richting honing coöperatieve, die de honing tegen een vaste prijs van de imkers in Alberta koopt en verder verwerkt. De eindbestemming voor heel wat honing is Europa…

IMG 1113

Na de honingoogst eind augustus is het alle hens aan dek om de volken winterklaar te maken – begin september begint het ’s nachts al stevig te vriezen. Met een halve tankwagen (!!), worden de voederbakken op de verschillende bijenstanden gevuld. Na het bijvoederen en een korte varroabehandeling worden een tiental kasten samen in een grote “hut” geplaatst, voorzien van een dikke laag isolatie tegen de barre wintertemperaturen. Wanneer er anderhalve meter sneeuw ligt, heeft het weinig zin een vliegspleet beneden aan de kast te voorzien en dus wordt de opbouw van de kasten omgegooid zodat ze lang

s boven kunnen uitvliegen. Na het inwinteren en het opkuisen van de gebouwen, zit het seizoen er op en genieten de imkers van een welverdiende rust.

Ongeveer 10 % van de volken overleeft de winter niet, een fenomenaal laag cijfer naar hedendaagse Belgische normen. Het grootste deel van de bijensterfte heeft dan nog te maken met gulzige beren die in de wintermaanden vanuit de vallei op strooptocht gaan en uit zijn op het nieuwe broed in de volken.

Maarten benadrukt wel dat de familie Van den Berg imkert met respect voor de natuur en de bijenvolkjes. Geen Amerikaanse toestanden zoals in de documentaire More Than Honey, waar volken het hele seizoen door op gigantische trucks de VS doorkruisen en meereizen met de drachten.

Ondertussen heeft de familie Van den Berg haar be

efarm verkocht aan de Filipijnse seizoenarbeider die de familie jarenlang tijdens het oogstseizoen hielp en is het tijd voor hen om te rentenieren na tien jaar keihard werken.

Kortom, een zeer interessante lezing door een bevlogen spreker, die een goed inzicht biedt op het professioneel imkeren buiten Europa en Belgische hobbyimkers doet wegdromen bij de gedachte aan verre horizonten zonder al te veel varroabesmetting 

Agenda

nov
4

04.11.2022 - 9:30 - 10:00

Nieuws

 Schrijf je nu in voor onze cursus 2022.

Voor meer info zie onder Activeiten "cursus 2022"

 Heb je een bijenzwerm in je tuin of in de buurt? Check dan eerst even dit...

 Wil je gebruik maken van ons slingerlokaal, dat kan, maar hou dan even rekening met de huisregels...


ILid worden - inschrijving 2022
(https://form.jotformeu.com/82686890147369)

ITelling aantal bijenvolken in België
(https://form.jotformeu.com/72606141440345)

Vergaderzaal

FDe Brug

Waesdonckstraat 1

2640 Mortsel

Leslokaal en bijenpark

Fort V-straat 
2650 Edegem

Voorzitter

Johan Boeykens
Van Dijckstraat 23
2640 Mortsel

Kaart

Ga naar boven