honing 2

Maandvergadering 18/04/2016 - Albert Verhoeven


Hoe slingeren we onze honing, hoe bewaren we onze oogst en hoe verzorgen we de honing zodat we aan onze klanten een perfect product kunnen aanbieden.Oogsten en verzorgen van honing.

Onze voordrachtgever is lesgever aan PIVA ,  Provinciaal Instituut Voeding Antwerpen. Dit zet meteen de toon met veel aandacht aan voedsel hygiëne en preventie. Maar is ook een gepassioneerd imker die ons deze  avond vergaste op enkele anekdoten.

De term HACCP komt snel ter sprake, welke staat voor Hazard Analysis Critical Control Point. Het is een voedselnorm ontwikkeld door NASA om de astronauten te verzekeren van veilig voedsel.

Dit lijkt wel ver weg te staan van onze bijen. Maar de principes of gedachten gang zijn wel toepasbaar op elk niveau. Dus ook voor onze honing.

Het komt er op neer om bij elke stap van de verwerking stil te staan bij de diverse handelingen die we uitvoeren en de bijhorende gevaren of risico’s.

Bijenstand; Hou deze ordelijk,  laat hier niets rondslingeren wat er niet thuis hoort. We weten met z’n allen al dat ramen vanwege infantiel botulisme niet op de grond gezet mogen worden. Maar soms in nood , gebeurd dit wel eens ? 

Waar staat deze bijenstand ? Hebben onze bijen er voldoende drachtgebied in de buurt . Zijn het velden of natuur- of stedelijk gebied met voldoende eten?  Wordt er door de naburige landbouwer gesproeid?

Niet altijd zaken die we in de hand hebben maar toch moeten trachten op te volgen.

Heb aandacht voor zwakke kassen en probeer de oorzaak ervan te achterhalen en tijdig in te grijpen. 

Imkersmateriaal;  Reinig deze tijdig,  verwijder oude en bruine ramen. Ontsmet regelmatig de kassen ( afvlammen) en schilder ze met niet giftige producten  (geen lood , insecticide of carboxyl). Gebruik alleen kunststof welke geschikt is voor levensmiddelen.

Honingoogst; Let op om de honing zolders niet te beroken.  Plan het tijdstip van afname van de zolders door op tijd bijenuitlaat te steken en slingerlokaal klaar te zetten. Slinger geen broedramen  of onvoldoende verzegelde ramen.  Draag ook zorg voor je eigen hygiëne,  wat met wondjes op je handen en hoofd bedekken bij slingeren. Let erop dat je hulp voldoende kennis van zaken heeft en ook weet met wat bezig te zijn.  

Slingerlokaal;  Een opgeruimde ruimte waar alleen het nodige aanwezig is zal aanzetten tot vlot en veilig werken.  Veilig, niet alleen voor de honing maar ook voor jezelf; risico op uitglijden , aanwezigheid van stromend water. Ruimte voor te slingeren / geslingerde raampjes. Tafel met plaats voor ontzegelen van raampjes.  Vast en stevig staan van slinger. Opvang en ziften van geslingerde honing. Dit alles opgesteld in een logische volgorde werkt de veiligheid in de hand.

Is het een vast of tijdelijk lokaal. Is het de keuken thuis of een opbergruimte die tijdelijk dienst doet als slingerlokaal. Wat met opslag van chemische producten of aanwezigheid van ongedierte in deze?  Als hobbyimker liggen deze zaken niet altijd voor de hand.

Bewaren en verkoop; Stokkeer je honing op droge en koele plaats < 15 °,  informeer je klanten waar en hoe de honing werd  geproduceerd. Dat de honing na verloop vast wordt en dit een natuurlijke reactie is. 

Deze opsommingen zijn zeker niet volledig en we  kunnen iedereen met drang uitnodigen om verdere informatie op te zoeken in diverse naslagwerken  zoals “ Gids voor goede bijenteeltpraktijken,”

http://www.konvib.be/imkerwereld/imkerwereld-downloads/doc_download/18-gids-voor-goede-bijenteeltpraktijken.html

Maar zelf met gezond verstand, bij iedere stap even stil te staan bij wat we doen,  kan al veel onheil  voorkomen.  

Agenda

nov
4

04.11.2022 - 9:30 - 10:00

Nieuws

 Schrijf je nu in voor onze cursus 2022.

Voor meer info zie onder Activeiten "cursus 2022"

 Heb je een bijenzwerm in je tuin of in de buurt? Check dan eerst even dit...

 Wil je gebruik maken van ons slingerlokaal, dat kan, maar hou dan even rekening met de huisregels...


ILid worden - inschrijving 2022
(https://form.jotformeu.com/82686890147369)

ITelling aantal bijenvolken in België
(https://form.jotformeu.com/72606141440345)

Vergaderzaal

FDe Brug

Waesdonckstraat 1

2640 Mortsel

Leslokaal en bijenpark

Fort V-straat 
2650 Edegem

Voorzitter

Johan Boeykens
Van Dijckstraat 23
2640 Mortsel

Kaart

Ga naar boven